Hälsofördelar och risker med vinterbad

Vinterbad

Vinterbad sägs ge många fördelar såsom bättre sömn, mer energi och bättre immunförsvar. Dessa hälsofördelar stärks till viss del av forskning. Den aktuella forskningen har dock gjorts på friska personer och därför finns lite kunskap om hur vinterbadande påverkar personer som har kroniska hälsoproblem. När man vinterbadar i kallt vatten drar blodkärlen sig samman mycket snabbt och höjer blodtrycket så det gäller att vara försiktig.

Vi på Vanadisbadet vill slå ett slag för bad under alla säsonger. Det finns få saker som är så mysiga som att värma upp sig under en filt med en god bok eller ett spel på mobilen efter ett uppfriskande dopp.

Vinterbad – en ny hälsotrend

Är du sugen på att hoppa ner i en isvak eller kasta dig i havet i januari? Då är du inte ensam. Vinterbadning har blivit något av en hälsotrend och syns allt mer i sociala medier. Kändisar och hälsoprofiler ses vinterbada och det skrivs böcker i ämnet.

Det finns flera olika teorier varför vinterbadandet har blivit så populärt, en anledning kan vara att vi längtar efter naturnära upplevelser. En annan anledning är att vi under Covid 19-pandemin reser mindre. Stränder på varmare breddgrader får ge vika för badupplevelser på hemmaplan.

Vinterbad – hälsofördelar

Här är några av de de vanliga hälsofördelarna med vinterbad som forskning har kunnat påvisa:

  • Spänningar och trötthet minskar
  • Man blir mer pigg och energisk
  • Vinterbadande kan förbättra immunförsvaret

Vad ska man tänka på vid vinterbad

Ska du börja med vinterbad är det en del saker du bör tänka på. Har du kroniska sjukdomar eller hjärtproblematik kan det vara smart att hoppa över kalla bad eftersom forskningen är bristfällig på den här gruppen.

Det kan vara bra att ha på sig mössa och badskor när man vinterbadar. En mössa gör att du behåller värmen mycket bättre och minskar risken för nedkylning och gör att du kan ligga i badet lite längre. Fötterna är också bra att skydda då is, kalla badstegar och klippor kan göra att fötterna domnar bort.

Etiketter: